Statistiek erfelijkheidsgraad en fokwaarde schattingen

Fokken is niet alleen feeling en talent, maar er zijn enkele factoren waarmee een fokker rekening kan houden. Allereerst natuurlijk wat de hengst en merrie of nauwe aanverwanten in de sport bereiken. Daarnaast zijn er tabellen voor erfelijkheidheidsgraad en een fokwaarde schatting. Al is de betrouwbaarheidsgraad daarbij vaak gering.

Erfelijkheidsgraad tabel (Russel, 2005)

KENMERK ERFELIJKHEID (%)
Vruchtbaarheid 0-5
Snelheid bij volbloeden 30-35
   
Drafkarakteristieken  
Snelheid 35-40
Paslengte 45-50
   
Galop  
Paslengte 50-55
Stijl 50-55
   
Springen  
Foutloos over de hindernissen 15-20
Stijl 70-75
   
Lichamelijke kenmerken  
Schofthoogte 75-80
Hartomvang 15-20
Lengte 35-40
Gewicht 25-30
Trekvermogen 20-25

 

Fokwaarde schatting

De fokwaarde schatting probeert de erfelijke aanleg te kwantificeren. De ras-stamboeken waarop we onze fokkerij baseren publiceren statistieken, die bij de oudere paarden redelijke betrouwbare fokwaarde indexen bevat over alle keurings-onderdelen. Tijdens de keuring wordt de jonge merrie punten gegeven op een aantal kenmerken (zgn. “lineair scoren”) , verder worden vaak veulenrapporten gepubliceerd. Via statistiek kun je natuurlijk mogelijke verbeteringen bewerkstelligen door de meest passende hengst uit te zoeken. De waarden gelinkt aan bovenstaande tabel geven je een schat aan informatie om een berekende gok te maken die de kans tot het bereiken van een verbetering in exterieur en gangen vergroot. Maar aangezien ons ras een sportpaardenfokkerij is kan verbetering via de klassieke keuringen en statistieken slechts beperkt dienen.

Zoals bij veel succesvolle stamboeken moet de fokker de sport goed volgen en bewezen sportpaarden gebruiken in zijn fokkerij om aan de top te komen bij de Arabo-Friezen gebruikspaarden fokkerij.