Rasbeschrijving

Het Arabo-Friese ras is een jong, veelbelovend ras.

Initiatiefnemers gingen kruisen met prachtige Friese stermerries en beroemde atletische Arabieren.

Deze kruising van een mooie, zuivere, gitzwarte Fries en een sterke Arabier had als doel een nieuw paard te creëren, met een weldoordacht %  Arabisch en Fries bloed dat van beide rassen de sterkste kwaliteiten in zijn/haar genen zou dragen en vererven.

 

In oktober 2006 kregen we de officiële erkenning als ras,  die ondertekend werd door de toenmalige minister Leterme en een nieuw moederstamboek was geboren, namelijk het EAFS (Europese Arabo-Friezen Stamboek).

Nu dit nieuwe ras een voldongen feit is wil het stamboek een duidelijk beeld scheppen wat betreft de vereisten qua exterieur, gangen, karakter en veelzijdigheid in de sport.

 

Het exterieur van een Arabo-Fries dient een licht barok type Fries uit te stralen met een sportief, atletisch ogend uiterlijk in een gitzwarte kleur. Korte, netjes getrokken manen en het wegnemen van haar in en boven de kootholtes draagt bij tot het uitzicht van een sportief type, maar is niet verplicht.

De Arabo-Fries is harmonisch gebouwd met ruimte voor hart en longen en hoogbenig met harde en droge gewrichten met een correcte beenstelling. Het paard is compact niet al te lang, de romp heeft een voldoende diepte en breedte en het liefst opwaarts gebouwd. De schoft is goed ontwikkeld en lang evenals de schouder.

Het hoofd is het uithangbord van de gitzwarte Arabo-Fries. Het dient edel te zijn met mooie, kleine, puntige naar elkaar wijzende oortjes en grote sprekende, donkere ogen. Het neusbeen mag een zachte Arabische uitstraling vertonen.

De hals heeft voldoende manenkam,  is afgerond en sluit mooi aan op een schuine schouder .

De rug is mooi gespierd en niet te lang. Het kruis mag niet afhangend zijn maar  breed en lang. De verbinding tussen rug en kruis is krachtig.

De beweging in stap is fors en ruim en dus treedt het achterbeen in of iets over de afdruk van het voorbeen. De draf dient opwaarts gericht te zijn met een zuivere takt, ruim uit de schouder en met een sterke ondertredende, stuwende  achterhand zodat het paard echt opwaarts loopt. De galop dient rustig in eenzelfde takt en ritme te verlopen met een goed ondergebracht achterbeen. De achterhand dient goed onder het lichaam te worden gebracht in een zuivere drietakt beweging.

In stap, draf en galop streven we naar een zuiverheid, een vast ritme en een soepelheid van deze gangen maar ook naar een vlotte overgang gevraagd in bepaalde disciplines.

Het Friese paard en de Arabier zijn terug te vinden in het karakter van de Arabo-Fries. Dit ras verenigt de geest met het lichaam. Ze vullen elkaar perfect aan.

 

De Arabo-Fries is zeer intelligent, werkwillig, super leergierig,  gedreven, betrouwbaar en aanhankelijk. Het ras heeft een nuchter hoofd en een hoge schrikdrempel. De Arabo-Fries  heeft een levendig en meewerkend karakter. De koelheid van het karakter en de moed , maakt dat deze paarden in een mum van tijd begrijpen wat je van hun verlangt. De Arabo-Fries beschikt over veel uithoudings-doorzettingsvermogen en geeft nooit op. Gemakkelijk op te leiden. Hij oogt ook zeer mooi.

Win je het vertrouwen van een Arabo-Fries dan heb je een vriend voor het leven.

Momenteel lopen er verschillende combinaties Arabo-Friezen mee in de nationale en de internationale mensport. Ook in de  top tien van de Koninginnencategorie namelijk de vierspan paarden zijn de Arabo-Friezen terug te vinden. Dressuurmatig klasse Z1, Z2, ZZ, Prix St.Georges en Internationaal  deden ze al  hun intrede, vooral in Nederland en Frankrijk, waar ze ook goed scoren in de discipline aangespannen  Trec  (lange afstand).

Het stamboek gaat voor veelzijdige, sportieve  paarden met een super karakter . We hopen voor iedereen wat te kunnen betekenen zowel beroepsmatig als recreatief : recreatiemenner, internationale menner, dressuur, trec, jumping, eventing….. veelzijdigheid maar vooral  kwaliteit is en blijft ons streefdoel.